Wielen
Wielen kopen
U wilt niet elke keer opstaan, als u een document uit een bakje nodig heeft of als u de lichtschakelaar wilt bedienen? Een paar wielen onder de stoel zorgen ervoor dat u zittend mobiel blijft en dat u in een handomdraai van de ene kant van uw bureau naar de andere gaat. Als u een pallet uit het magazijn nodig heeft, garanderen rollen onder de hefwagen dat u tijdens het transport ontspannen blijft. Als u zware machines heeft die van A naar B moeten, dan garanderen zware transportwielen dat u het een stuk makkelijk heeft.
Bij kaiserkraft vindt u een breed scala aan verschillende wielen en wielen voor onder de stoel, en zware transportwielen voor transportapparaten. Dan hoeft u alleen nog de juiste uit te kiezen, zodat u en uw lasten veilig en comfortabel van de ene plaats naar de andere worden gebracht. Maar voordat u de juiste wielen koopt, moet u een aantal dingen weten. Wij leggen uit waar u op moet letten bij het kopen van wielen, grote zwenkwielen, wieltjes voor onder de stoel, zware transportwielen en machine wielen.
Wat is het verschil tussen wielen en rollen?
In feite is een rol een ’aangetrokken’ wiel. Daar waar een wiel alleen bestaat uit een loopvlak/band, velg en wiellager, bestaat een rol daarnaast uit een behuizing inclusief kogellagers en bevestiging.
Bij rollen wordt er een onderscheid gemaakt tussen zwenkwielen en bokwielen. Zoals de naam al aangeeft, zijn de zwenkwielen draaibaar, bokwielen zijn daarentegen star. Doorgaans worden transportwagens gecombineerd met twee zwenkwielen en twee bokwielen. Een grote zwenkwiel is net zo draaibaar als een kleine zwenkwiel. Als u bijvoorbeeld in een zeer krappe omgeving een grote wendbaarheid nodig heeft, kunt u gebruikmaken van vier zwenkwielen. Maar daaronder lijdt de loop in een rechte lijn. Heeft u zware transportwielen nodig maar ook de mobiliteit? Dan zijn zware zwenkwielen hiervoor geschikt. U ziet het al, over de aanschaf van een wiel moet goed worden nagedacht.
Waarin onderscheiden wielen en rollen zich van elkaar?
Op het eerste moment zien ze er tamelijk hetzelfde uit, maar wielen en rollen onderscheiden zich inderdaad op vele punten. Voordat u wielen koopt, is het belangrijk om de verschillen te weten. De belangrijkste zijn de volgende:
- Materiaal: wielen en rollen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Deze worden gekenmerkt door speciale eigenschappen. Zo is massief rubber bodemvriendelijk en geschikt voor een slechte bodemgesteldheid, polyurethaan (PU) scoort met een hoge belastbaarheid en gegoten is het bestand tegen extreme hitte. Natuurlijk zijn bij ons ook de aloude luchtbanden verkrijgbaar.
- Wiellagers: u heeft de keuze tussen robuuste glijlagers, lichtlopende rollagers en precisiekogellagers voor zware belastingen, terwijl u tegelijkertijd over de best mogelijke loopeigenschappen beschikt.
- Montagewijzen: ook de manier waarop de rol aan het apparaat is bevestigd, maakt een verschil. Bij kaiserkraft zijn er zes verschillende soorten bevestigingen beschikbaar: van de meest gebruikte plaatbevestiging tot de boutgatmontage met een draadpen aan de achterkant.
Waar moet u bij het kopen van wielen op letten?
Bij het perfecte wiel klopt altijd alles: materiaal, opslag, montage ... Maar wanneer klopt alles voor u? Let bij het kiezen op de volgende eigenschappen:
- Draagvermogen: gebruik de formule ''draagvermogen = eigengewicht apparaat + max. laadvermogen / 3''. Hiermee kunt u er zeker van zijn dat het transportapparaat zonder problemen de last draagt, zelfs als slechts drie zware transportwielen contact maken met de grond, bijvoorbeeld op oneffen terrein.
- Aanvangsrolweerstand en rolweerstand: deze grootheden vertellen u hoeveel kracht u nodig heeft om een wiel in beweging te zetten en in beweging te houden.
- Temperatuurbestendigheid: als u het wiel in een koelcel wilt gebruiken, moet dit ook bestand zijn tegen lage temperaturen.
- Slijtvastheid: hoe hoger de slijtvastheid, hoe lager de mechanische slijtage.
- De wendbaarheid: voor wendbaarheid zijn grote zwenkwielen een aanrader.
U wilt strepen op hout, linoleum of tegels voorkomen? Kies dan voor niet-strepende rollen, bijvoorbeeld gemaakt van thermoplastisch rubber. Let erop dat ook de bevestiging van invloed is op welke lasten rollen dragen. Daarbij geldt eveneens dat bepaalde transportapparaten alleen geschikt zijn voor bepaalde soorten bevestigingen. Wenst u wendbaarheid bij zware transporten? Koop dan zware zwenkwielen. Weet u het niet zeker, vraag het ons gewoon!
Waar kunt u meer informatie krijgen?
Bijvoorbeeld in ons uitvoerig inkoophandboek wielen en rollen. Of ook in ons inkoophandboek kunststofsoorten voor wielen. Heeft u dan nog vragen, heeft u ook wielen nodig waaraan bijzondere eisen worden gesteld, of wilt u een oude hefwagen nieuw uitrusten met grote zwenkwielen? Belt u ons dan op. Wij geven u graag advies. Als u dat wenst ontfermen wij ons ook over speciale wensen, zodat u op uw dagelijkse werkdag mobiel blijft.
Deze producten kunnen ook interessant voor u zijn:
Wielen voor transportapparaten | Wicke zwenkwielen | Tente zwenkwielen